VEX – ”New Sick Music”

ALBUM     Mattias Larsson    2024-05-12

Mer än bra!

7/10

SYNTHPOP-PUNK

Om det här tredje albumet med VEX vore ett djur så hade det varit den där hackspetten som sätter Kalle Ankas tålamod på prov varje julafton. Högenergisk, punkig synthpopsbonanza för alla som känner sig lite nere eller bara vill dansa som om ingen tittar på.

Sedan debuten 2021 med det fenomenala albumet ”Average Minds Think Alike” har VEX kört på med sin explosiva blandning av Devo, Die Perlen, Page och Vive La Fête. Full fart framåt med en minst sagt smittsam energi och smarta refränger.

”New Sick Music” är egentligen inget undantag, men känns kanske lite mer forcerat. Att lyssna är som att helt själv försöka ta hand om 3 sockerstinna 6-åringar på ett lekland, det är liksom all over the place.

 

Speltiden på knappt 24 minuter är ju punkigt kort, och troligen en ren nödvändighet med tanke på alla intryck man hinner få på den tiden.

Det här kunde ha blivit ett haveri, MEN: Tobias Kastbergs smarta och självutlämnande texter till låtar som sätter sig efter en enda lyssning går ju inte att motstå.

 

Sen är kontrasten mellan den extremt glada musiken och texterna om personliga tillkortakommanden väldigt effektiv, om man tar sig tid att verkligen lyssna.

”When you ask me how I´m doing/I just pretend that everything is alright/La la la”, från låten Nervous är ett bra exempel.

Och på plattans bästa låt Nothing (en av årets bästa i min mening) sjunger Tobias tillsammans med Frida Ekerlund: ”Everything I´ve ever done/everyone I´ve ever known/ all of it will be gone/there will be nothing”.

 

Avslutningen med två, helt ok, covers känns lite som en nödlösning och gör att helhetsintrycket blir att det här är en mellanplatta, en liten påminnelse om att VEX fortfarande är här och har mer att ge men vi får ge oss till tåls.

De som gillade de två första albumen lär inte bli besvikna på ”New Sick Music”, men känslan av att vilja ha mer kommer infinna sig, på gott och ont.

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT (C) 2024