01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

SYNTH.NU SUMMERAR
The best of 2020

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

MATTIAS LARSSON


Dødsmaskin - ”Verdenssmerte”

Norrmännen fortsätter att fullständigt pulvrisera allt motstånd. En sorgsen, kompromisslös och oerhört stark skiva. Dödsindustri som gräver sig rakt in i själen.

 

Pouppée Fabrikk - ”Armén”

Karlskogas finest/bodygeneralerna/4 meter stryk levererar sin blytunga EBM med ackuratess och visar att ålder bara är en siffra.

 

Kreign - ”Kreign”

Jänkarna korsbefruktar oldschool EBM med modern, dansant electro och sätter en helt ny standard för hur ett debutalbum ska låta. En välkommen vitamininjektion.

 

Arvsynd - ”Skuld”

Äntligen föll alla pusselbitar på plats för Eskilstuna-duon. Med stort fokus och ivrig energi skapade de en framtida klassiker när det gäller body på svenska.

 

The Vomit Arsonist - “None of Us Are Worth Saving”

Andy Grant dyker ännu djupare ner i sin ångestridna ljudvärld. Dödsindustri som paralyserar och fascinerar.

 

Severe Illusion -  ”Voluntary Cognitive Dissonance”

Bandets sjunde(!) EP är snäppet mer eftertänksam än sina föregångare. Men det är fortfarande en väldigt skev, egen och minimalistisk form av industrielectro som inte låter som något annat.

 

X Marks The Pedwalk -  ”Transformation”

Lägstanivån är löjligt hög precis som vanligt när det gäller Herr Schmechta. Melodisk, technofierad och dansant EBM med en sällsynt fingertoppskänsla för melodier och starka refränger.

 

Rein - ”Reincarnated”

Med Cyberpunkestetik, 90-talstechno och smattrande basgångar kan man slå hela världen med häpnad. En ursinnig mix av genres kulminerar på Joanna Reinikainens debutalbum.

 

Haus Arafna - ”Asche”

Mer angst, mindre pop. Haus Arafna återvänder till det sound som gjorde att jag föll för dem en gång i tiden och resultatet är att känslorna flammar upp igen.

 

Dive - ”Where Do We Go From Here”

I årets elfte timme släppte Dirk Ivens ett album som är tight, koncentrerat och tungt. Hård belgisk EBM. Det går inte att motstå.

 

 

MATTIAS LÅTAR 2020

1. Ashbury Heights - Spectres From The Black Mass

2. Sukabura feat. Gabi - Szum

3. Lucifer´s Aid - Step Back

4. Agonoize - I Just Want To Live

5. Radiohimlen - Nattens Lekar

 

 

ERIK ÅNGMAN

 

John Foxx and The Maths - Howl

Herr Foxx och hans vapendragare är tillbaks med ett helt fantastiskt album. Fyllt av gitarrekon från tidiga Ultravox och alldeles, alldeles underbart.

 

Woodkid - S16

Filmiskt och industriellt i en välförpackad blandning som fullkomligt golvar en med sin nakna skönhet.

 

Rupesh Cartel - Lodestar

Sveriges bästa (?) syntband släppte äntligen nytt material och det är precis lika bra som förut.

 

Autechre - PLUS

IDM-gudarnas senaste album är mer fokuserat och tillgängligt än deras senaste glitchexcesser. Easy listening Autechre-style.

 

Christian Gabel - Mikrofilm

Snedlugg, pojkrum, VHS, axelvaddar, 8-bitars spel, kassettband och Flygande Jakob. Saknar du 80-talet? Christan Gabel är här med sin tidsmaskin för att hjälpa dig.

 

Bullion - Heaven is over

Trevlig är numera oftast ett nedsättande ord när man beskriver något. Men det här är trevligt i ordets rätta bemärkelse - och bra!

 

Anna von Hausswolff - All thoughts fly

Kanske inte synth men det blir knappast mer goth än ett album vars enda instrument är en kyrkorgel. Vackert, oroande och tänkvärt i en perfekt mix.

 

Oneohtrix Point Never - Magic

Välproducerad och innovativ modern elektronisk musik från Daniel Lopatin som verkligen förtjänar större uppmärksamhet.

 

NNHMN - Deception Island 1

Högkvalitativ minimal darkwave från den Berlibaserade polska duon. Älskar det tighta dansanta soundet och det får mig att sakna klubbarnas dansgolv ännu mer

 

Monolake - Archaeopteryx

Robert Henkes senaste släpp fullkomligt sjuder av suggestiva låtar och ljuddesign av högsta klass. Ett innovativt geni vars glöd inte har falnat med åren.

 

 

ERIKS LÅTAR 2020

Karin Park - Empire rising

Emmon - Holedigger

Gorillaz - Aries

Kite - Changing

Darkstar - Jam

 

 

 

 

GUSTAF HULL

 

Pouppée Fabrikk - ”Armén”

Jag är nog fortfarande golvad av vilken höjd dessa legendarer levererade både när det gäller produktion och låtar.

 

The Midnight - "Monsters"

Retrokungarna av vokal synthwave vinkade nog av de mest fundamentala genretrogna fansen, men ingen kan ta ifrån bandets genialitet. Recension.

 

Rupesh Cartel - "Lodestar"

Årets absolut härligaste och mest efterlängtade återhörande. Intervju här!

 

Social Ambitions - "A New Frontier"

Denna ambitiösa Stockholmsduo som fortsätter att servera oss riktigt bra pop. Och denna gång blev det mer pop än någonsin. Även intervjuade.

 

Betweenness - "Stationary"

Mörkt och minimalistiskt. Musik som föll mig i smaken och jag gjorde till och med en intervju med artisten.

 

Essenger - "After Dark"

Ett album som uppvisar kunskap i både låtskrivande och produktionsteknik.

 

Portion Control - "Head Buried"

Veteraner som visade att ålder bara är en siffra med ny fräsch musik.

 

Six Leaves Left - "Deleted File Recovery"

Mer härlig musik med bredd och stor skicklighet i skapandet.

 

Agent Side Grinder – ”REMA/X”

Jag recenserade något så ovanligt som ett remixalbum, men det stack verkligen ut i mängden.

 

The Night Agent - "The End of the Road"

En mycket spännande debut som jag upptäckte i våras vilket ledde till en n. Ska bli intressant att följa framöver.

 

 

GUSTAFS LÅTAR 2020

1. Agent Side Grinder - "The Archives"

2. Kite - "Changing"

3. The Alphabet Zero - "I'll Feel Better"

4. The Mobile Homes - "Zero Zero"

5. Color Theory - "Juggernaut"

 

 

JULIA PIVÉN

 

Kris Baha - Starts to fall EP

Årets bästa släpp vräkte in i hörlurarna under hösten - Kris Baha hade gjort det igen. Starts to fall EP innehåller fyra solida tracks som satte hela tillvaron i gungning med sina eminenta smutsiga beats. EBM i världsklass!

 

Autumns - You Always Taught me Better

Via Detriti Records levererar Autumns album efter album med oklanderlig skriksång-body och med You Always Taught Me Better lyckades de hålla standarden hela plattan igenom. Helt klart värda en andra plats på min lista.

 

Kompromat - Traum und Existenz

Ingen kände till dem, men snart hade de gjort succé inom darkwave- och postpunkscenen med sin "electronic neopunk". Kompromats fullängdsalbum Traum und Existenz släpptes i våras och har förgyllt resten av året som en av mina mest lyssnade artister.

 

Phase Fatale - Scanning Backwards

Phase Fatale lyckades i januari släppa sitt bästa album hittills - typisk Berghaintechno från Berlin och åh, så TUNGT. Bonus: bästa skivomslaget jag sett i år.

 

Stadt - Мразь

Moskvabandet Stadt håller inte igen och är redo för världsherravälde - denna ryska EBM slår effektivt in brutalt unika toner ända in i märgen. Lyricsen vrålas på ett språk jag inte förstår, men, inte minst i öppningslåten Human Collapse (samproducerad med numera legendariske Qual), kan jag ändå fatta den existentiellt hopplösa innebörden.

 

Chris Shape - Shaped to Deform

Från Italien väsnas denna duo med electrowave som heter duga. I oktober dök det nya albumet upp och fick många att tappa hakan. Den inkluderar många genomtänkta collabs, med bland annat Dave Inox och HIV+ och resultatet är ett mästerverk som kommer hålla många år till.

 

Hatari - Neyslutrans

Var det så sent som i år som våra folkkära isländska fetischister släppte nytt? Ja det stämmer, för i januari kom de ut med sin samling poppig EBM innehållandes bland annat favoriterna Spillingardans, Hatrið Mun Sigra, men även de nyare Klámstrákur och Hlaptu (feat Cyber).

 

Andi - Corpse to Corpus

Från aufnahme+wiedergabe i Berlin släpptes i somras kvinnliga coldwave-artisten Andis nya EP som en blixt ur en klar himmel. Det här är helt klart en artist jag kommer hålla ögonen på under 2021.

 

Majestoluxe - Secondary Sanctions

Det här är ett svenskt industriprojekt som vi följer med glädje här på synth.nu. Majestoluxes andra album håller ett hårt grepp om sin mörkt experimentella ton och lämnar en nyfiken på vad som ska komma härnäst.

 

Abu Nein - Secular Psalms

Det internationellt hyllade debutalbumet från lokala bandet Abu Nein gör mig stolt över min hemstad Malmö.  Succén på livesända versionen av Kalabalik på Tyrolen lämnade ingen oberörd. Självfallet står den satanistiskt betonade Secular Psalms med på listan över årets absolut bästa släpp inom genrerna.

 

 

 

JULIAS LÅTAR 2020
Marie Davidson - Renegade Breakdown

Panther Modern - Ask Yourself

Boy Harsher - R.O.V. (New Beat Edit - Part Time Punk Sessions)

Sturm Café - Fernes Land

Robert Görl, DAF - Ich denk an dich

 

 

 

 

MARTIN BRANDHILL

 

Kaleida – Odyssey

Minimalistisk electropop i behaglig stämning med lite jazzrytmer denna gång från den anglo-tyska Londonbaserade duon, passar perfekt och sticker definitivt ut från mängden under pandemiåret 2020.

 

Niels Gordon – Land

Överraskande fulländae ambientalbum från skogarna utanför Lerum som berör en starkt med 70-talsreferenser som t ex Jean Michel Jarre och Tangerine Dream.

 

Hurts – Faith

Manchesterduon har nu funnits i tio år och min tilltro till dem är åter tillbaka igen genom deras femte studioalbum.

 

Rein – Reincarnated

Sveriges elektropunkiga kraftverk fortsätter sprida energi till folket och landet har möjligen hittat en potentiell lösning på framtidens energikälla, men också som botemedel mot mörkrets depression.

 

Promenade Cinema – Exit Guides

Sheffieldduon fortsätter vidare på den inslagna vägen med dramatiska och medryckande melodier som Storbritanniens svar på Kite. Keep up the good work, our British friends!

 

Nightcrawler – Visionary

Synthwave med influenser från skräck- och sci-fi-filmer, elektroniska beats och mörk stämning. Vad mer kan man begära från den soliga Barcelona?

 

Hatari – Neyslutrans

Den isländska vulkanen som förra året sprutade ut ilska och en minnesvärd show i israeliska Tel Aviv under Eurovision Song Contest, fick ett utbrott igen i år med sitt efterlängtade debutalbum som till och med charmade väl mitt pophjärta.

 

The Night Agent – The End of the Road

När James Bonds nya film har blivit uppskjuten under hela året 2020 pga corona-pandemin, får vi helt enkelt åtnjuta av den svenska teatrala och dramatiska electropopiga nattagentens äventyr. Överraskande bra debutalbum som bådar gott inför framtiden.

 

Social Ambitions – A New Frontier

Stockholmsduon Social Ambitions bjuder igen på ett solid elektronisk pop-album till folket från deras hjärtan.

 

Radiohimlen – Modern Tragedi EP

Nya växande stjärnor med influenser från Lustans Lakejer, Ratata och Nasa föddes fram på den svenska synthpopscenen under 2020 och ”Törnfågeln” kommer troligen vara en av de viktigaste och minnesvärdaste låtarna under detta pågående årtionde.

 

 

MARTINS LÅTAR 2020

1. Radiohimlen – ”Törnfågeln”

2. Lemon^Fly – ”Robótica”

3. The Night Agent – ”Rogue Agent”

4. Nightcrawler – ”Nemesis”

5. Hurts – ”Suffer”

 

 

 

 

 

 

PS. Minns du våra listor från 20219? Kolla här!

COPYRIGHT (C) 2023